Met SaaS de markt op: wat kun je leren van Salesforce?

Hans Koekkoek · Geen categorie · Laatst geupdate op 17 oktober, 2016

saas salesforce

Software as a Service is geen belofte meer, maar wordt door steeds meer bedrijven gebruikt. Eén organisatie heeft uitzonderlijk veel voor deze ontwikkeling betekend: Salesforce. Ook voor mij een grote inspiratiebron. Het heeft de markt voor SaaS opgeschud, en daar profiteren we tot nu toe allemaal van.

Salesforce was één van de eersten die een CRM-systeem als dienst uit de cloud aanbood. En met succes. Ze zijn daarmee een voorbeeld voor iedere organisatie die SaaS levert.

Kant-en-klaar oplossing

Salesforce had al snel door welke voordelen SaaS voor klanten heeft. Vroeger wilde de IT-afdeling van een organisatie koste wat het kost zelf alle software beheren. Managers hielden van die controle. Dat is lekker veilig, dacht men. Veel software werd zelf gebouwd en de it-infrastructuur vereiste maatwerk. Veel van deze ideeën waren gebaseerd op gevoelens in plaats van feiten. Salesforce speelde hier goed op in door te laten zien dat het ook anders kan. En net zo veilig. Alles zelf doen hoeft niet per se, was de boodschap. Je kunt ook een ‘abonnement’ afsluiten dat je alle zorg uit handen neemt. Deze strategie wierp vruchten af, want steeds meer organisaties wilden ‘de cloud in’.

Bovendien is ‘SaaS’ niet meer eng maar gangbaar. Het gebruik van publieke SaaS neemt ieder jaar toe. IDC voorspelt bijvoorbeeld dat de markt in 2018 meer dan 50 miljard dollar waard zal zijn. De vraag van enterprises naar SaaS is vijf keer zo groot als die naar on premise applicaties.

Bewezen oplossingen combineren

Waarom zou je nog zelf software bouwen? Zelf ontwikkelen brengt risico’s met zich mee. Er is niemand om op terug te vallen als iets crasht. Bovendien moeten zelfgebouwde applicaties ook beheerd worden, iets wat in de praktijk makkelijk vergeten wordt. Veel bedrijven hebben programmeurs in dienst die alleen bezig zijn om de eigen applicaties in de lucht te houden. In feite is dat verspilde energie. De innovatiekracht, de reden waarom de meeste bedrijven juist programmeurs in dienst nemen, gaat op aan het beheer.

Lees het artikel van Mujibor de Graaf verder op Frankwatching.