Follow my blog with Bloglovin

HAweb

HAweb

  • Zorg
  • 200 medewerkers

13.000 huisartsen op één community

Samen zetten zij zich dagelijks in als belangenbehartiger en kennisinstituut van de 13.000 huisartsen in Nederland. Ter ondersteuning van deze belangrijke taak exploiteren De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) HAweb, de online community die tot doel heeft de samenwerking en kennisdeling binnen de huisartsenzorg te vergemakkelijken en de beroepsgroep te verbinden.

Social intranet Guido Verboom HAweb

“Viadesk neemt ons de zorgen over de technologie uit handen en biedt een bewezen, veilig en betrouwbaar platform!”

Guido Verboom, communitymanager

De oude situatie

13.000 huisartsen en externen hebben de behoefte om beter samen te werken, om zaken efficiënter aan te pakken en om beter kennis uit te wisselen. Het oude zelfgebouwde platform dat dit moet faciliteren voldoet niet meer.

De oplossing

Een veilig, gebruiksvriendelijk en bovenal kant-en-klaar social intranet dat alle medewerkers verbind, snel is op te zetten en naast samenwerking ook kennisdeling faciliteert. Viadesk voldoet op alle punten.

Het resultaat

  • Kant-en klaar bewezen platform
  • Iedereen is zichtbaar voor elkaar
  • Werkgroepen doen alles op het platform
  • Veilig samenwerken, ook met externen
  • Creëert verbinding onder de huisartsen
HAweb community Viadesk

De huisarts staat centraal

De huisartsen in Nederland hebben grotendeels dezelfde werkwijze, maar zitten vaak in verschillende situaties; andere regio’s, afwijkende afspraken met verzekeraars, andere samenstelling van de praktijk en ga zo maar door. Door de hoge werkdruk is er voor de huisartsen weinig tijd om met collega’s in contact te komen. Om aan die behoefte tegemoet te komen, wordt in 2017 HAweb gelanceerd, de geheel vernieuwde huisartsen community waar samenwerken en kennisdeling makkelijk gemaakt wordt. HAweb richt zich op twee gebruiksmogelijkheden:

Kant-en-klare oplossing

“Als LHV en NHG hebben we HAweb in 2011 zelf ontwikkeld (Drupal 6, red.), als online netwerk voor alle huisartsen die bij onze verenigingen zijn aangesloten,” zegt Diederick Meinen van het HAweb-projectteam. “Toen waren er nog nauwelijks standaardpakketten voor dit soort platforms. Maar de technische mogelijkheden én de behoeften van onze leden veranderen razendsnel. Eigenlijk te snel voor ons om zelf bij te kunnen benen.”

Diederick en het HAweb team zijn toen op zoek gegaan naar een alternatief voor het oude platform. Dat kant-en-klaar is én dat:”

HAweb huisartsen community Viadesk

De zoektocht naar een moderne community

“We zijn op zoek gegaan naar een externe partij om de technologie bij in te kopen, zodat wij ons daar niet meer om hoeven te bekommeren,” vervolgt Diederick. “Wij kenden Viadesk als social intranet, maar wisten niet dat het platform ook als online community supergoed is. Wij zijn bij diverse aanbieders langs geweest, hippe startups met een gelikt platform. Dat ziet er dus goed uit, maar is gebaseerd op slechts twee usercases. Als je dan doorvraagt zie je snel de beperkingen. Met Viadesk kun je alle kanten op, als community voor discussies, maar ook om documenten te delen. Bovendien neemt Viadesk ons de zorgen over de technologie uit handen en biedt het een bewezen, veilig en betrouwbaar systeem. We hebben daardoor het vernieuwde HAweb niet alleen technisch, maar ook functioneel vernieuwd.”

Adoptie, hoe doe je dat?

Vanaf het begin is een grote groep jonge huisartsen bij het project betrokken. Zij waren het ook die erop wezen dat ze een soort social intranet/forum misten. Diederick Meinen: “Toen HAweb online ging hebben we heel veel tijd gestoken in fysieke bijeenkomsten. Ik vermoed dat we zo’n 70 workshops georganiseerd hebben. Het hele land door om de mensen te helpen. De weerstand zit ‘m vooral in de onbekendheid met de tool. Die hebben we door deze bijeenkomsten proberen weg te halen, door praktische voorbeelden te laten zien, de voordelen. In feite: de relevantie van HAweb. Ons advies: klein beginnen, daarna uitbouwen. De jongste cijfers laten zien dat dit gewerkt heeft.”

Social intranet Diederick Meionen HAweb

“Wij gebruiken de statistieken module van Viadesk dagelijks. Zo kunnen we zien welke activiteiten er in de groepen plaatsvinden, welke groepen populair zijn, hoe vaak berichten worden bekeken”

Diederick Meinen, adviseur digitale media

Minder e-mail, veel meer interactie

Communitymanager Guido Verboom is erg enthousiast over de eerste resultaten. “We zijn nu (2018, red.) een jaar bezig op het nieuwe platform. Doordat Viadesk alle technische rompslomp uit handen neemt, kunnen wij ons concentreren op de inhoud én op de participatie van de huisartsen. De eerste constatering is dat er beduidend minder e-mail verkeer is. En daarmee wordt de communicatie echt efficiënter. Ten opzichte van het oude platform zien we een stijging in het aantal reacties van liefst 28,7%. Dat komt niet alleen door het toegenomen aantal gebruikers (3158), maar de interactie en dus samenwerking neemt zienderogen toe. Dat is prachtig om te zien.”

Er is dus sprake van een flinke toename aan gebruikers en reacties op het platform. Een andere indicatie is het aantal geposte items, dus teksten of beelden in de diverse groepen. De ruim 3000 gebruikers posten 58.098 items, een toename van bijna 59%!

HAweb huisartsen community Viadesk Social Intranet

Statistieken motiveren?

“Ja absoluut”, zegt Diederick Meinen. “Wij gebruiken de statistieken module van Viadesk dagelijks. Zo kunnen we zien welke activiteiten er in de groepen plaatsvinden, welke groepen populair zijn, hoe vaak berichten worden bekeken. Laatst kreeg ik de opmerking van een kritische huisarts dat artikelen toch niet gelezen werden. De proef op de som liet iets geheel anders zien: zijn blog bleek 100 x gelezen te zijn. In een groep van 150 leden een cijfer waar je heel enthousiast van wordt!”

De toekomst

Diederick Meinen: “HAweb verder uitbouwen. Zorgen dat de doelstelling, het verbinden van de huisartsen, nog beter gerealiseerd wordt. Het fijne van onze samenwerking met Viadesk is, dat wij ons echt alleen met community management en de inhoud bezig kunnen houden. Zij zorgen er op basis van een roadmap voor dat het platform voortdurend in ontwikkeling en altijd up-to-date is.”

Gemeente Amsterdam

Gemeente Amsterdam

“Wij hebben één centraal platform nodig voor 17.000 medewerkers. Viadesk zorgt daarvoor.”

Lees verder
GGD Zuid Limburg

GGD Zuid Limburg

500 medewerkers verdeeld over 18 gemeenten werken transparant en resultaatgericht met Viadesk.

Lees verder
Koninklijke Boom Uitgevers

Boom Uitgevers

BoomConnect is het social intranet dat mensen verbindt en kennisdeling makkelijk maakt.

Lees verder
Veiligheidsregio ZHZ

Veiligheidsregio ZHZ

Ongeacht de branche of omvang van je organisatie, Viadesk is een ongelooflijk handig hulpmiddel.

Lees verder
klanten - Fusiegemeente Altena gebruikt social intranet van Viadesk

Gemeente Altena

Social intranet van Viadesk is geen andere manier van werken. Het is een betere manier.

Lees verder
klanten - KindCentrum Borgele gebruikt social intranet van Viadesk

KindCentrum Borgele

4 instellingen en 110 medewerkers gaan samenwerken op het social intranet van Viadesk.

Lees verder
Vertaalbureau Concorde

Concorde

Geef mensen een werkbaar product dat ze leuk vinden én waar ze echt is aan hebben.

Lees verder
klanten - Coster Diamonds community Viadesk

Coster Diamonds

Viadesk is de spil geworden in onze veranderde bedrijfscultuur voor onze 150 collega’s.

Lees verder

Neem een gratis voorproefje van hét social intranet!

Vraag je demo aan

Of bel ons op 020 305 76 60