Interuniversitair centrum Sioo geeft eerste MOOC op Viadesk

Hans Koekkoek · Klanten · Laatst geupdate op 14 november, 2013

Interuniversitair centrum Sioo organiseert de eerste Nederlandse MOOC (Massive Open Online Course) voor verandermanagers uit bedrijfsleven en overheid. Met inzet van het social intranet Viadesk kunnen deelnemers aan de MOOC hun lessen online volgen en discussiëren met hun medestudenten. Waar de meeste MOOC’s gericht zijn op een groot aantal (internationale) deelnemers, kiest Sioo met de MOOC ‘Organiseren & Veranderen’ voor een meer kleinschalige aanpak. De gratis online cursus is gericht op interactie en heeft speciale aandacht voor de bestaande kennis en kunde van deelnemers. Daarmee beperkt de kennisoverdracht zich niet louter tot die van docent naar student. De MOOC is speciaal bedoeld voor professionals uit de praktijk die bezig zijn met complexe organiseer- en verandervraagstukken. Zo’n 350 verandermanagers nemen inmiddels deel. ‘We krijgen veel complimenten over de inhoud en opbouw van de cursus’, vertelt programmamanager Marguerithe de Man. ‘Tegelijkertijd leren we veel over wat een goede MOOC maakt. Het stopt niet bij de inhoud, ook het online platform is essentieel om de beoogde kennisuitwisseling te bereiken.’

Van anoniem naar interactie

‘MOOC’s hebben één groot risico’, vervolgt De Man. ‘Mensen kennen elkaar niet. Daarom delen we studenten op in kleinere groepen, waarvoor we zogenaamde ‘homegroups’ hebben op het online platform.’ Die kleinere groepen bieden deelnemers de intimiteit en continuïteit om het over vraagstukken uit de praktijk te hebben, of over hun persoonlijk profiel als veranderaar. ‘We zien dat het werkt. Mensen maken zelfs ’s avonds afspraken om via chatsessies of video conferencing over de lesstof te praten’, aldus de Man.

De ‘werkende mens’ is een ‘lerende mens’

Achter het online platform van de MOOC zitten de specialisten van social intranet Viadesk, die professionals uit overheid en bedrijfsleven al sinds 1999 laten samenwerken in een dergelijke virtuele omgeving. Het faciliteren van e-learning is volgens Mujibor de Graaf, commercieel directeur bij Viadesk, een logische stap. ‘De ‘werkende mens’ is steeds vaker een ‘lerende mens’. Professionals willen ook na hun studietijd blijven leren, op een manier die bij deze tijd past: interactief, flexibel en transparant. Bij Viadesk hebben we enorm veel ervaring met het managen van groepen, met gerichte content en alle communicatie daaromheen.’ De MOOC ‘Organiseren en Veranderen’ loopt nog tot 9 december. Toekomstige MOOC’s zijn vrij toegankelijk en zullen tijdig worden aangekondigd op de website van Sioo.