Afgelopen week haalde ‘de cloud’ weer het nieuws, met als hoogtepunt de kamervragen die de SP stelde over de veiligheid van informatie die Nederlandse bedrijven en particulieren online opslaan. Aanleiding? De notitie ‘Cloud diensten in het hoger onderwijs en onderzoek en de USA Patriot Act’ die Surfnet vrijdag publiceerde.
Hierin beschrijven juridisch specialisten van het Instituut voor Informatierecht (IVIR, Universiteit van Amsterdam) de consequenties van het opslaan van informatie in de cloud.
Enkele punten die er voor ons uitsprongen:
Waar alle nieuwsberichten niet op ingingen is dat Europese overheden ook juridisch de bevoegdheid hebben om informatie op te vragen bij clouddiensten. Het grote verschil is dat Europese overheden zich moeten houden aan de privacybescherming die is vastgelegd in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dus ook bij Europese clouddiensten is het belangrijk om goed na te denken over hoe je de verschillende categorieën informatie opslaat, en welke risico’s dat met zich meebrengt.
Dat steeds meer informatie in de cloud opgeslagen zal gaan worden is een feit, vooral dankzij het gemak dat clouddiensten zoals Viadesk bieden: geen onderhoud, overal beschikbaar, met continue productverbeteringen. Waarop moet je letten bij het kiezen voor een clouddienst? De IViR-notitie benoemt een aantal aandachtspunten, waarvan we de belangrijkste hebben samengebracht in een korte checklist:
Als Viadesk zijn we over dit onderwerp altijd heel duidelijk richting bestaande én nieuwe klanten. Daarom hierbij direct onze antwoorden:
Als je je nu aan het oriënteren bent op online diensten, evalueer deze zeker op de bovenstaande punten. En bepaal voordat gegevens online gedeeld gaan worden hoe vertrouwelijk ze zijn. Voor bepaalde categorieën gegevens kan het een keuze zijn om ze niet in de cloud op te slaan, of misschien pas nadat ze versleuteld zijn. Advies nodig over hoe je dit kan doen? Neem zeker even contact op, want we denken graag mee.