Fusie Friese gemeenten krijgt vorm door social intranet

Hans Koekkoek · Klanten · Laatst geupdate op 2 juli, 2020

social intranet fusiegemeente DDFK

Met de ambtelijke fusie van 1 januari 2017 in het vooruitzicht zetten de Friese gemeenten Dantumadiel, Dongeradeel, Ferwerderadiel en Kollumerland (de DDFK-gemeenten) het social intranet van Viadesk in om de samenwerking tussen de personeelsleden, die elkaar veelal nog niet kennen, en de informatiedeling te verbeteren. Tijdens het Noordelijk Intranet Symposium van 30 juni 2016 vertelt communicatieadviseur Ferdie van den Brink van de gemeente hoe het digitale platform ‘de samenwerking bevordert en de interne communicatie verstevigt’.

Interne communicatie als bindende factor

Het social intranet wordt voor de 600 medewerkers van de DDFK-gemeenten de gezamenlijke bindende factor in de nieuwe organisatie. In eerste instantie is het digitale platform dé ideale plaats om kennis te maken met de nieuwe collega’s. Door alle gebruikers een profiel te geven met contactgegevens, functie-informatie en expertisegebieden, wordt het kennismakingsproces flink versneld. Daarnaast kunnen gebruikers op Viadesk samenwerken in (project)groepen, kennis uitwisselen en documenten delen. Ook zal Viadesk ingezet worden om nieuws snel bij alle relevante doelgroepen te krijgen.

Virtuele ontmoetingsplek

Ferdie van den Brink is communicatieadviseur bij de gemeente Dantumadiel en betrokken bij de invoering van het social intranet. Hij vertelt over de redenen om hiervoor te kiezen: “De informatievoorziening bij organisaties evolueert. Mensen bepalen zelf wanneer, hoe en welke informatie ze tot zich nemen en delen met anderen. Dat vraagt ook om andere communicatiemiddelen. Het social intranet sluit naadloos aan op die nieuwe omgang met informatie. Daarnaast is flexibiliteit belangrijk. Medewerkers werken plaats- en tijdonafhankelijk en een intranet moet dan ook mobiel toegankelijk zijn. Tot slot moet een intern communicatieplatform ‘gewoon’ dienst doen als samenwerkingstool. In die basisbehoefte voorziet het social intranet ook.”

interne communicatie fusiegemeente DDFK

Noordelijk Intranet Symposium

Wie geinteresseerd is in de kracht van social intranet en wil leren van de tips en lessen van de Friese fusiegemeente DDFK doet er goed aan om op 30 juni 2016 naar Groningen af te reizen voor het 4e Noordelijk Intranet Symposium. Het kleinschalige evenement kent diverse presentaties en interactieve sessies en richt zich op iedereen die betrokken is bij het social intranet, zoals communicatieadviseurs, applicatiebeheerders, projectleiders en experts.

Tickets voor dit evenement zijn verkrijgbaar op de website van Hét Noordelijk Intranetsymposium.