BYOT: goed voor jouw organisatie?

Hans Koekkoek · Geen categorie · Laatst geupdate op 12 juni, 2014

iphone5Dat het gebruik van mobiele devices verder toeneemt en ook de werkvloer overneemt is te zien aan de cijfers van Telecompaper. De totale penetratie van smartphones is met 14% naar 72% gestegen. Dit geldt niet alleen voor de ‘early adopters’ maar ook voor de vijftigplussers op de werkvloer. Door deze toename is het logisch dat er een grote behoefte is aan zowel consumenten als zakelijke app’s.

BYOD

Vorig jaar schreven we al over de trend van 2013: Bring Your Own Device (BYOD). BYOD is een beleid dat toestaat dat medewerkers persoonlijke mobiele apparaten mee brengen naar hun werkplek en met deze apparaten – ofwel devices – bedrijfsinformatie en -toepassingen openen. Als we kijken naar de huidige situatie komt er veel meer bij kijken; niet alleen het device is belangrijk, maar ook de apps die daarbij horen. Daarom wordt er nu gesproken over BYOA.

BYOA

Bring Your Own Apps is gericht op de persoonlijke app’s die worden geïnstalleerd op het device. Dit zijn voornamelijk consumenten-app’s maar ook app’s die gericht zijn op het online werken. Denk hierbij aan social netwerken, blogs, Dropbox etc. De consumenten-app’s liepen behoorlijk voor op de zakelijke app’s. Inmiddels zijn er heel veel zakelijke app’s op de markt gekomen, die het online werken faciliteren. Want uit onderzoek blijkt dat er meer gebruik gemaakt wordt van mobiele app’s dan van een mobiele browser. Daarom is het voor zakelijke online platforms van belang een app te ontwikkelen die geschikt is voor meerdere mobiele devices.

BYOT

Een jaar na de BYOD-trend kunnen we zien dat er heel wat punten van aandacht zijn bijgekomen. Denk hierbij aan de veiligheid, persoonlijk app-gebruik en de verschillende software op de devices. Dus in plaats van het device wordt er nu gesproken over de gehele technologie die bij deze trend hoort. De combinatie van BYOD en BYOA is samengevat in Bring Your Own Technology: BYOT. Dit is een term waarin een nieuwe manier van werken huist. Maar deze manier van werken brengt ook obstakels met zich mee. Want niet alle bedrijven zijn zo ver dat bedrijfsapplicaties al kunnen worden toegepast op een mobiel device. Met als resultaat dat  werknemers zelf op zoek gaan naar andere zakelijke toepassingen. Gevolg? Men werkt met app’s die niet compatible zijn met de werkapplicaties. Zo zie je dat een snelle ‘oplossing’ vanuit de werknemers voor problemen kan zorgen.

Veiligheid

Een van de grootste obstakels die BYOT met zich meebrengt, is de veiligheid rondom het gebruik van eigen devices en app’s. De IT-afdeling van een bedrijf heeft hier nog geen grip op. Dit is niet alleen aan deze afdeling, maar ook aan het bedrijf zelf. Want het gaat hierbij om de algehele, nieuwe principe’s van het online werken, binnen en buiten het bedrijf. Het aanbieden van devices, app’s en daardoor de mobiele technologie, zou dus misschien  vanuit de organisatie zelf moeten komen. De kans wordt daarmee aanzienlijk vergroot dat de app’s een basis vormen voor een efficiëntere werkomgeving. En dat is in het voordeel van zowel werkgever als werknemer.